Home / Zdravlje i život / Tisa – tisućljetni grm koji ubija i liječi
Tisa – tisućljetni grm koji ubija i liječi

Tisa – tisućljetni grm koji ubija i liječi

Tisa je ukrasno zimzeleno drvo interesantnog izgleda koje pruža posebnost svakome vrtu. Iako otrovna biljka, zauzima mjesto u medicini u liječenju karcinoma. Drvo tise je vrlo cijenjeno zbog visoke kvalitete.

Tisa (Taxus baccata), u narodu je još poznata pod nazivima i čemika plodna, jeličica, tisovina, žvetuljina, tisenj. U prirodi je vrlo rijetka i najčešće je na teško dostupnim i zabačenim mjestima, gdje je čovjekov utjecaj slabiji ili nikakav.

U mnogim europskim državama proglašena je strogo zaštićenom biljnom vrstom. Sadi se u parkovima i botaničkim vrtovima. Zbog svog atraktivnog izgleda prisutna je u mnogim vrtovima. U srednjem vijeku koristila se za izradu posebno cijenjenih lukova za strijele, što je uzrokovalo veliko smanjenje tise na prirodnim staništima.

Tisa se sadila u blizini ranokršćanskih crkava, samostana i dvoraca zbog simboličnih i religioznih vjerovanja. Kroz povijest, mnogi su ju narodi koristili u spiritualnom ritualima te kao amajliju jer se vjerovalo da omogućuje dug život i dobro zdravlje čovjeka i domaćim životinjama. Danas je zbog velikog hortikulturnog značaja razvijen veliki broj varijateta tise, koji neki od njih imaju i žute ariluse oko sjemenke.

Može doživjeti i do tisuću godina

Vazdazeleni je grm ili nisko stablo koje može narasti visoko i do 20 m. Sporog je rasta i može doživjeti starost i više od 1.000 godina. Godišnje naraste između 20 i 30 cm. Posjeduje široko zaobljenu ili široku piramidalnu krošnju. Kora drveta mijenja boju iz crvenosmeđe u sivosmeđu, a kasnije se i ljušti u manjim ljuskama. Vrlo je mekana te se pod većim pritiskom (penjanje djece) mogu dosta oštetiti grane pa čak i cijelo stablo.

Tisa ima duge i brojne grane prekrivene igličastim listovima. Listovi su mekani, tamnozeleni i sjajni. Na dvodomim biljkama pojavljuju se jednospolni cvjetovi. U jesen se muški cvjetovi pojavljuju u obliku pojedinačnih i okruglih tvorevina smještenih u pazušcima jednogodišnjih listova. Ženski cvjetovi pojavljuju se pojedinačno u proljeće, također u pazušcima jednogodišnjih listova. Cvate od veljače do travnja, a oprašivanje je vjetrom.

Nakon oplodnje, iz ženskih se cvjetova razvija tamnosmeđa jajasta sjemenka obavijena mesnatim ovojem (arilus), koji je prvotno zelene, a kasnije izrazito crvene boje, te dozrijeva u jesen. Tisa se razmnožava sjemenom i reznicama, uglavnom je dobre izbojne snage iz panja, no puno bolje iz položenih grana. Sjeme je prilično dormantno pa joj otežava širenje u prirodi.

Relativno topla staništa tise

U šumama raste pojedinačno ili u skupinama, najčešće na vapnenačkom tlu, no prisutna je i na stijenama na oko 1.500 m nadmorske visine. Smještena je na relativno toplim staništima koja variraju od nizina do planinskih položaja jer ne podnosi kasne mrazove i velike temperaturne razlike. Ne smetaju joj ekstremne vrućine i hladnoće te može rasti i na sunčanom i sjenovitom položaju.

Uglavnom uspijeva na svakom tipu tla, no ono mora biti dobro drenirano. Podnosi gradska zagađenja zraka. Može podnijeti temperature i do -25°C, ali je u proljeće moguće oštećenje mladih grana zbog mraza.

Svi dijelovi tise su veoma otrovni zbog sadržaja alkaloida taksina i glikozida taksikatina koji su kardiotoksični. Nakon konzumacije nastupaju gastrointestinalni problemi te poremećaj rada srca i cirkulacije, oštećenje jetre i bubrega. Uzrok smrti je paraliza disanja. Za ljude je jestiv samo mesnati dio sjemena (arilus), a može se jesti svjež ili u prerađenom stanju. Pticama je vrlo omiljena hrana.

Tisa ima antikancerogeni potencijal

Tisa se može koristiti u ljekovite svrhe. Sadrži tvar taksol koji pokazuje značajni potencijal u liječenju raka, posebice kod raka jajnika. Svi dijelovi biljke, osim mesnatog dijela djeluju kao antispazmolitici, kardiotonici, ekpektoransi i purgativi. Unutarnjom primjenom listova liječi se astma, bronhitis, štucavica, reuma i epilepsija. S obzirom na otrovnost biljke, ne bi ju se trebalo koristiti u kućnoj upotrebi bez nadzora ovlaštene osobe.

Idealna je za rezidbu te je omiljena u vrtovima kao živica i u topiariju. Drvo tise je visoke uporabne vrijednosti. Zbog svoje je fine strukture lako za mehaničku obradu, te popularno za rezbarenje i izradu raznih predmeta. Ekstrakt listova koristi se kao insekticid.

Foto: pixabay.com

Lajkujte nas i Sherujte nas