Home / Vijesti / Selo Grdanovci kod Sanakog Mosta: Starici svako jutro u posjetu dolazi medvjed
Selo Grdanovci kod Sanakog Mosta: Starici svako jutro u posjetu dolazi medvjed

Selo Grdanovci kod Sanakog Mosta: Starici svako jutro u posjetu dolazi medvjed

Prvi Milkin komšija stanuje na nekoliko kilometara udaljenosti, a ona već 12 godina, od kada joj je preminuo suprug, živi samotnjačkim životom, te dodaje kako ima sina koji živi u Srbiji.

Milka Milinković (70), koja živi u podgrmečkom selu Grdanovci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u posljednje vrijeme živi u strahu od medvjeda koji se spušta iz obližnjih šuma i svakodnevno je posjećuje.

“Jednog dana čujem psa kako laje i ne prestaje. Izađem iz kuće i spustim se blizu bašte, kad imam šta vidjeti. Medvjed krši grane i bere jabuke. Od straha mi se noge odsjekle. Vratim se u kuću i zaključam, provirim kroz prozor, kad on se izvalio u bujad ispod jabuke. Pas laje na njega, a on ne benda”, prepričava Milka za “Nezavisne” ovaj nesvakidašnji događaj.

Kaže kako se nikad do sada nije dogodilo, niti je ona čula, da se medvjed spustio u selo, u blizinu kuća. Dodaje kako je posljednjih nekoliko dana ova zvjerka svakodnevno posjećuje i da se, čim začuje njegovo brundanje, zatvara u kuću.

Inače, prvi Milkin komšija stanuje na nekoliko kilometara udaljenosti, a ona već 12 godina, od kada joj je preminuo suprug, živi samotnjačkim životom, te dodaje kako ima sina koji živi u Srbiji.

“Čula sam od drugih da medvjede viđaju blizu, ali nisam vjerovala. Sigurno je gladan, pa se gosti mojom jabukom”, kaže starica.

U selu Grdanovci danas je naseljeno svega desetak kuća i to mahom osobama u starijoj životnoj dobi. Milka kaže kako nema nikakvih primanja, te da preživljava od pomoći koju dobije od rodbine te poljoprivrede.

Nju je juče obišao lovočuvar Izet Alagić, te joj donio petarde za plašenje medvjeda. Alagić kaže kako se oni sve češće viđaju i susreću u blizini podgrmečkih sela zbog toga što su gladni i tragaju za hranom,

prenose Nezavisne novine.

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error