Home / Vijesti / Promovisana monografija „Milena Dravić ili ključ snova“
Promovisana monografija „Milena Dravić ili ključ snova“

Promovisana monografija „Milena Dravić ili ključ snova“

U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ promovisana je monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić.

Monografija u sedam poglavlja analitično je i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija predstavlja život i jedinstvenu karijeru Milene Dravić. Prikazani su i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga u filmovima i mnogobrojnih fotografija koje se nalaze u monografiji.

„Večeras predstavljamo monografiju o jednoj od najvećih filmskih glumica sa jugoslovenskih prostora Mileni Dravić pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić. Monografija je premijerno promovisana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu a ova godina je značajan jubilej, 60 godina od prvog snimljenog filma Milene Dravić. Od tada je snimila oko 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i veliki broj tv drama, serija i emisija“– kazala je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“.

Nije potreban poseban povod da bi se napisala knjiga o jednoj tako velikoj glumici kao što je Milena Dravić.

„Kada sam dala predlog, pre više od dvije godine da se radi monografija o Mileni Dravić, zamolila sam urednika Miroljuba Stojanovića, da lično pozove Milenu Dravić i da joj saopšti tu vijest. Ona se iskreno iznenadila  jer se piše knjiga o njoj. Ja sam bila u šoku, tako jedna velika glumica koja je dobila nagradu u Kanu, koja je snimila preko 170 filmova, koja je zaista jedna istinska prava glumačka zvezda a toliko skromna“ – kazala je autorka Anita Panić o Mileni.

Veče prisjećanja na veliku Milenu, veče prepuno emocija, autorka je upotpunila nizom detalja i nepoznanica iz života i karijere dive  i ova monografija „ Milena Dravić ili ključ snova“ je u izvjesnom smislu ključ uspješne profesionalne  ali i ljudske karijere.

Autorka Anita Panić je napisala monografiju i o poznatom glumcu Petru Kralju. Član je Udruženja filmskih umjetnika Srbije, živi i radi u Beogradu kao slobodni umjetnik.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error