Home / Vijesti / PRESICA U VIJEĆNICI,Skaka o “povorci ponosa” u Sarajevu: Privatna, lična i intimna stvar
PRESICA U VIJEĆNICI,Skaka o “povorci ponosa” u Sarajevu: Privatna, lična i intimna stvar

PRESICA U VIJEĆNICI,Skaka o “povorci ponosa” u Sarajevu: Privatna, lična i intimna stvar

On i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić su se zahvalili medijima što su u proteklom periodu pratili projekte Grada Sarajeva

Gradska uprava u Sarajevu najavila je na pres-konferenciji niz događaja – svečarskih, kulturnih, edukativnih, zabavnih i sportskih manifestacija, kojima će biti obilježen ovogodišnji 6. april, Dan grada.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prokomentarisao je održavanje prve Bh. povorke ponosa u Sarajevu koja je planirana za 8. septembar ove godine. Gradonačelnik Skaka je rekao kako su seksualnost i seksualna orijentacija privatna, lična i intimna stvar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Skaka je komentarisao i zbog čega Grad Sarajevo nije uplatio novac KK Bosna.

“KK Bosna zaslužuje poštovanje Grada. Garantujem vam da već tri mjeseca aktivno radimo na tome da napravimo analizu kako bismo vidjeli šta se dešava i kako je to izgledalo od 2003. godine do danas. Ne pada mi na pamet da kao gradonačelnik gasim neke požare izazvane u Kromolju broj 17 i sa 2.000-3.000 KM rješavam problem”, rekao je Skaka.

On i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić su se zahvalili medijima što su u proteklom periodu pratili projekte Grada Sarajeva te su najavili niz spektakularnih događaja u 2019. godini.

“Pokušali smo da se ne bavimo politikom i pozicijama, već smo djelovali na način da budemo upamćeni kroz male projekte koje radimo, ali zaslužuju biti lideri”, rekao je Gavrić.

Povodom godišnjice ponovnog otvaranja Sarajevske žičare, prezentirani su i podaci da se ova turistička atrakcija približava broju od milion realiziranih vožnji. Dosad ih je bilo više od 920.000, bez ijednog, kako je rečeno, zabilježenog incidenta.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je među brojnim sadržajima ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada, najavio za subotu, 6. aprila, performans na otvorenom, posvećen knjizi, u ulicama Ferhadija i Titova, koji će biti realiziran s Društvom pisaca i studentima Filozofskog fakulteta, s osnovnom porukom da ljudi koji čitaju knjige, vide dalje od drugih.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić najavio je za taj dan s početkom u 20 sati, u Vijećnici, svečanu sjednicu Vijeća na kojoj će biti dodijeljeno 14 priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a među njima i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva trojici laureata – Franji Topiću, Fahrudinu Smajloviću i Bogiću Bogićeviću.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Velija Katica kazao je da ova priznanja odlaze u prave ruke i da je odluka donesena jednoglasno, a da će izmjenom odgovarajuće odluke, ubuduće biti omogućena i posthumna dodjela nagrade zaslužnima.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Gavrić je naveo da će svečanu šestoaprilsku sjednicu Vijeća direktno prenositi državna televizija i pratiti 70 akreditiranih novinara. U kulturno-umjetničkom dijelu, najavio je upečatljiv program i za učesnike i gledatelje. Pozicije za sjedenje zvanica u Vijećnici osmišljene su na potpuno novi način za taj događaj, dodao je Gavrić, po uzoru na slične događaje odnosno objekte u Beču.

Iz programa ovogodišnjeg obilježavanja 6. aprila, među brojnim drugim planiranim aktivnostima, na pres-konferenciji je najavljeno otvaranje Muzeja “Valter brani Sarajevo“, posvećenog istoimenom filmu režisera Hajrudina Šibe Krvavca, ali i ličnosti revolucionara Valtera Perića, utjelovljenoj u ovom kultnom ostvarenju koje je doživjelo projekcije i van granica Bosne i Hercegovine. Organizator događaja je Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo.

Dan ranije, 5. aprila Sarajevo će biti domaćin samita gradonačelnika iz regiona, dok će na dan praznika, na baščaršijskom trgu biti tradicionalna “Kafa s gradonačelnikom“, manifestacija susreta građana s prvim među njima.

Ovogodišnji Dan grada bit će obilježen i izložbom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci “Poštanske marke i stare razglednice iz zbirki sarajevskih kolekcionara“, u suradnji s Udruženjem filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo.

Poseban ovogodišnji dio obilježavanja 6. aprila bit će promocija edukativnog letka koji svjedoči o jezičkoj baštini Bosne i Hercegovine, odnosno upotrebi više pisama u govornom području kroz historiju, što dodatno naglašava multikulturalni karakter podneblja.

Jedan od brojnih kulturnih sadržaja će biti likovna šestoaprilska izložba u Collegiumu Artisticumu, kao i izložba “Ulicama moga grada“ u Galeriji “Roman Petrović“.

Među mnogobrojnim najavljenim sportskim događajima su XXVI Memorijalni turnir “Vinko Šamarlić“, Međunarodni fudbalski turnir “Valter Kup 2019“, XII Međunarodni šestoaprilski turnir u košarci, XVII Šestoaprilski turnir u streljaštvu za osobe s invaliditetom, XVII Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici “Suada Dilberović“ te brojna druga šahovska, plivačka, malogonogometna, kuglaška i streljačka takmičenja.

Gradski zvaničnici su na današnjoj pres-konferenciji uputili iskrene čestitke Sarajlijama povodom 6. aprila, jednog od najznačajnijih datuma u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine.

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error