Home / Vijesti / “POTKIVANJE” PRVO NA TAPETU: Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Stevandić otvoreno pozvao na BOJKOT
“POTKIVANJE” PRVO NA TAPETU: Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Stevandić otvoreno pozvao na BOJKOT

“POTKIVANJE” PRVO NA TAPETU: Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Stevandić otvoreno pozvao na BOJKOT

Na sjednici će poslanici razmatrati aktuelnu situaciju u vezi sa radom bh. pravosuđa, kao i trenutnu migrantsku krizu u našoj zemlji

Kako je najavljeno, prva tačka dnevnog reda biće aktuelna situacija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Na dnevnom redu naći će se i Informacija Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednica će biti održana na zahtjev četrnaest poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nedavni slučaj koji se dovodi u vezu sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada”, piše u obrazloženju Zahtjeva koji je potpisalo 14 poslanika u ovom Domu.

 

Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Poslanici su naveli da je zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene bezbjednosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja bezbjednosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlaštenjima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija”, piše u Zahtjevu koji su potpisali Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković – Lepić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić jučer je otvoreno priznao da će Klub Srba bojkotirati hitnu sjednicu i pozvao na hitno imenonanje Milana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća Ministara.

(SB)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error