Poljska pokušava uplašiti snimatelja koji je razotkrio neonaciste?

Poljska pokušava uplašiti snimatelja koji je razotkrio neonaciste?

--
MEDIJSKA kuća iz SAD-a tvrdi da je poljske vlasti nastoje zastrašiti nakon što su ovog petka agenti došli na vrata snimatelja koji je tajno snimao neonaciste te su mu uručili poziv za ispitivanje zbog sumnje da propagira fašizam, javlja poljski portal fakt.pl.

Snimali neonaciste pa dobili optužbu za širenje fašizma

Ovog siječnja TVN, medijska kuća u vlasništvu Discoveryja, objavila je tajno snimljenu reportažu o članovima neonacističke grupe Ponos i modernost (Duma i Nowoczesność) kako u nacističkim uniformama slave Hitlerov rođendan 2017. godine uz tortu s iscrtanom svastikom.

Osim toga, u prilogu se tvrdilo da je tužiteljstvo obustavilo istragu o neonacističkoj grupi nakon molbe jednog člana parlamenta čiji je pomoćnik član poljskih neonacista. Snimka je pobudila ogroman interes i izvan Poljske, tamošnje tužiteljstvo najavilo je istragu, a neki provladini mediji tvrdili su kako je TVN inscenirao cijelu snimku te da je ona lažna. TVN je najavio tužbu protiv onih koji su objavili te optužbe, a novinari koji su u svemu sudjelovali tajno, pa se tako i pojavljuju na snimkama, tvrde da je to bilo neophodno.

TVN tvrdi da su njihovi novinari radili u skladu s profesionalnim načelima

Umjesto istrage neonacista, pripadnici ABW-a (poljske civilne obavještajne  agencije) posjetili su u petak kamermana Piotra Wacowskog te mu uručili poziv za saslušanje koje je zakazano za 29. studenoga, a potpisuje ga Sławomir Świderek, zamjenik okružnog tužitelja u Gliwicama.

Iz TVN-a su u subotu izjavili kako su njihovi novinari “postupali u skladu sa standardima istraživačkog novinarstva” te da smatraju da su potezi države “pokušaj zastrašivanja novinara”.

Ovaj incident samo povećava sumnje u loše stanje medijskih sloboda u Poljskoj.

 

https://www.index.hr

Lajkujte nas i Sherujte nas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*