Home / Zanimljivosti / Pitao je mudraca kako da nađe ljubav svog života: Evo šta mu je on odgovorio
Pitao je mudraca kako da nađe ljubav svog života: Evo šta mu je on odgovorio

Pitao je mudraca kako da nađe ljubav svog života: Evo šta mu je on odgovorio

Ova indijska zen priča zahteva razmišljanje i duboku introspekciju, a služi da nam skrene pažnju na ono što je zaista bitno u životu.

Čovek je pitao mudraca – kako da izađem iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće? Mudrac mu je odgovorio – iz kruga možeš izaći samo na onom mestu gdje se spajaju početak i kraj!

Čovek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvek bio na istoj udaljenosti. Umoran od svega, seo je na obalu okeana, misleći da je stigao do kraja sveta.

Reči mudraca odzvanjale su mu u glavi.

Dugo je sedeo na obali posmatrajući sunce i oblake, a noću mesec i zvezde i konačno video svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život.

Znao je odgovor. Ne postoji mesto na svetu gde se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mestu kraj se uliva u novi početak u jednom određenom trenutku.

Ponovo je potražio starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u nameri da ovlada vremenom i sazna u kom trenutku može da se oslobodi loše sreće. Čovek je pitao mudraca – sada znam gde se spajaju početak i kraj, šta treba da radim? Mudrac je odgovorio:

Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, sačekaj trenutak kad sunce na horizontu krene da se penje i tada ostavi svu patnju iza sebe.

Ako si u prošlosti bio rob loših navika, sačekaj da sunce krene da se penje i u naredna tri dana radi samo ono što želiš da radiš do kraja života.

Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unazad.

Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada uradi bilo šta što će te učiniti srećnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na celu tvoju budućnost.

Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku sa čežnjom pogledaj u sunce i srešćeš ljubav svog života.

Čovek se zahvalio i otišao svojim putem. Nikada više nije posetio mudraca!

Neka vaše stare muke ostanu iza vas i u ovu godinu ponesite samo ono čime želite da ispunite svoju budućnost. Ako to uradite, srešćete ljubav svog života! Barem tako kaže stara legenda o čoveku i mudracu.

izvor zenskikutak.rs

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error