Home / Region i Svijet / OCA MONSTRUMA ČEKA NAJVEĆA KAZNA IZREČENA U HRVATSKOJ: Počinje SUĐENJE krvniku sa PAGA!
OCA MONSTRUMA ČEKA NAJVEĆA KAZNA IZREČENA U HRVATSKOJ: Počinje SUĐENJE krvniku sa PAGA!

OCA MONSTRUMA ČEKA NAJVEĆA KAZNA IZREČENA U HRVATSKOJ: Počinje SUĐENJE krvniku sa PAGA!

Otac monstrum, koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebalo bi da sjedne na optuženičku klupu pred sudiju Ivana Markovića

Krvični postupak za nezapamćen slučaj nasilja oca Josipa Rođaka nad svoje četvoro maljoletne djece, koju je 28. februara bacio s prvog sprata kuće u Pagu, zakazan je na Županijskom sudu u Zadru za četvrtak 26. septembra, javlja Slobodna Dalmacija.

Otac monstrum, koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebalo bi da sjedne na optuženičku klupu pred sudiju Ivana Markovića. Zbog maloljetne djece i zaštite njihovog života očekuje se da će suđenje tokom cijelog postupka biti zatvoreno za javnost, ali o tome će odlučiti raspravno vijeće.

Otac (54) s Paga optužen je za krivično djelo četverostrukog pokušaja ubistva, u kvalifikovanom obliku jer je riječ o djeci, te ga, kako se radi o sticaju više djela, očekuje možda 50 godina zatvora, dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj.

Kakvu će kaznu na kraju da dobije, zavisi od odluke suda, ali sigurno je da će ulogu pri njenom odmjeravanju imati i činjenica da je prilikom činjenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv jer duže vreme ima psihičkih poteškoća. Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku činjenja zločina bio pod uticajem lijekova za smirenje, a u krvi nije imao alkohola.

 

foto: Facebook

Oca, koji se dosad branio ćutanjem, u postupku zastupa advokat Branimir Zorica. Maloljetnoj djeci dodjeljen je advokat Boris Grbić kao punomoćnik koji će braniti njihove interese. Majka djece, kao oštećena u postupku, angažovala je advokata Ivana Rudića.

Dok boravi u pritvoru, otac je preko svog advokata tražio da ga se pusti na slobodu uz mjere opreza, međutim, Vrhovni sud mu je to odbio navodeći kako je krvična djela počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živeli, s očitom namjerom da ih usmrti, ali uprkos tome djeca su preživela.

– Krivična djela je počinio u odnosu na svoju djecu, koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja krvičnih djela – navodi se u rješenju Veća za mladež Vrhovnog suda RH, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Utvrđeno je kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti krivična djela ili dovršiti pokušana krivična djela

. https://www.slobodna-bosna.ba/

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error