Home / Zdravlje i Život / OBRATITE PAŽNJU ČUVAJTE SVOJU JETRU NA VREME: Evo šta je najviše UNIŠTAVA, a čime možete da je OBNOVITE!

OBRATITE PAŽNJU ČUVAJTE SVOJU JETRU NA VREME: Evo šta je najviše UNIŠTAVA, a čime možete da je OBNOVITE!

--

Jetra je čistač našeg organizma. Poznata je i kao “tihi organ” jer se ne buni, ali jednom kada je otrujemo, dogodi se haos u organizmu.

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da vam je jetra opterećena:

 

hronični umor

 

depresija

 

česte glavobolje

 

nesanice

 

promene raspoloženja

 

PMS

 

Do toga dolazi ako jetri radite sledeće stvari:

 

Preterano i učestalo konzumiranje brze hrane, masne i pržene.

 

Hrana kao što su krompirići, čips, krofne, uštipci, tačnije, hrana koja ima mnogo masti, suviše je opterećujuća i otksična za jetru. Ona sadrži lipidne perokside koji oštećuju stanice jetre.

 

Preterano konzumiranje kafe

 

Preterano konzumiranje kafe najviše šteti jetri starijih ljudi. Tome se pridružuje i smanjena funkcija bubrega, tako da se, starijim osobama ne preporučuje konzuimiranje više kafa na dan.

 

Alkohol

 

Alkohol se razgrađuje u jetri, a njegova neumerena količina dovodi do raznih oštećenja, među kojima je i oštećenje mozga, gušterače i čitavog nervnog sistema. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti, mogućnost pojave hepaititsa i cirozu jetre.

 

Pušenje

 

Cigarete imaju mnoštvo toksičnih sastojaka u sebi, među kojima su benzapiren, policiklički aromatski ugljenovodonici, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein… Sve navedeno dolazi u krv pušača i ovaj zadatak za jetru je sve samo ne lagan.

 

Otrovi

 

Tragovi pesticida u hrani se nakupljaju u jetri i mogu da izazovu hronična oboljenja. Takođe, raznorazne vrste lekova, tableta i drugih supstanci veoma loše utiču na jetru, kao što i sami znate.

 

Ako želite da očistitie jetru, preporučujemo vam da što više konzumirate sledeće namirnice:

 

Artičoke

 

Beli luk

 

Jabuke

 

Kruške

 

Mahunarke

 

Gorko i zeleno povrće

 

Kurir

Autor: Super žena, Foto: Profimedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *