Home / Vijesti /  Nekadašnji ambasador u Berlinu,Visković: Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo
 Nekadašnji ambasador u Berlinu,Visković: Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo

 Nekadašnji ambasador u Berlinu,Visković: Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo

Priznanje Kosova je “ono što se očekuje na kraju”, ali to “nije realno”, s obzirom na raspoloženje javnog mnjenja, izjavio je profesor FPN i nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković i upozorio “da je loše ako to ne uradimo, jer će se taj konflikt i dalje nastaviti sa ogromnom cenom koju plaćamo”.

On je rekao da je briselski proces još u “fazi dijaloga, što znači da je na početku i da nije stigao do pregovora”.

Prema procjeni Viskovića, najava sastanka u Parizu, u užem formatu, znači da postoji namjera “da se prevaziđe zastoj i uđe u konačnu fazu pregovora”.

Pozvao se, pri tome, i na detalj iz zaključaka kopredsedavajućih samita u Berlinu, u kojem stoji da su se svi složili da sporazum između Srbije i Kosova bude konačni sporazum, “što znači i pitanje priznanja”.

Kako je podsjetio, do sada se “igralo na varijante sporazuma dvije Nemačke koji nije značio formalno priznanje, nego faktičko, u kome dvije zemlje jedna drugoj ne smetaju i ne rade jedna protiv druge”.

To bi Srbiji više odgovaralo, nego konačno rješenje, naglasio je Visković i procijenio da Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo.

“Nije realno da Srbija prizna Kosovo, jer je javno mnjenje protiv toga”, precizirao je on, ali je ukazao da je loše “ako to ne shvatimo i ne uradimo”, pošto će se “vjerovatno konflikt nastavljati sa ogromnom cijenom koju plaćamo”.

“Slušajući Vulina, kada je rekao da je razgraničenje potrebno i da što prije sve treba riješiti”, Visković je pomislio “zar ti je toliko godina trebalo da shvatiš da treba rješiti problem”.

Ukoliko do rješenja ne dođe, on predviđa da će Srbija trpiti na bezbjednosnom i ekonomskom planu, imajući u vidu i mjere “njihove odmazde”, koje koštaju Srbiju 500 miliona eura, prenosi Fonet.

Odugovlačenje rješenja “dodatni je gubitak vremena i energije”, ali se Visković plaši da racionalni argumenti, kada je riječ o Kosovu, nisu bitni, već da prevladavaju emocije.

Kako je ocijenio, ljudi iz čisto emotivnih razloga izbjegavaju da se racionalno suoče sa tim problemom, pa “onda ni Vučiću, ni bilo kome drugom, nije moguće da ide protiv tvrdih stavova”.

“Za tako nešto, potrebna je politička žrtva i odluka da se uradi nešto ispravno i plati politička cijena, a za to ni Vučić, ni bilo ko drugi, nije spreman u ovom trenutku”, predočio je Visković.

(Vijesti.ba)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error