Lana Prlić jedina žena iz BiH na prijemu kod britanske premijerke Therese May

Lana Prlić jedina žena iz BiH na prijemu kod britanske premijerke Therese May

--

 

 

Velika Britanija ovih dana proslavlja 100 godina od kako su žene u ovoj zemlji dobile pravo glasa, a povodom vrijednog jubileja premijerka Theresa May pozvala je u goste 120 žena iz cijelog svijeta.

Među njih 120 jedina iz Bosne i Hercegovine je potpredsjednica SDP-a i novoizabrana zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić.

– Čast mi je biti među 120 ministrica i parlamentarki iz cijelog svijeta koje je premijerka Velike Britanije Theresa May pozvala na ovaj događaj – kazala je iz Londona za Patriju Lana Prlić.

Prlić je u Londonu dala i intervju za vodeću britansku medijsku kuću BBC u kojem je istakla da ekonomsko i statusno osnaživanje žena znači ujedno i bolju ekonomsku stabilnost u svim dijelovima svijeta.

Foto: Facebook

– U intervjuu za BBC sam istakla kako su žene u BiH, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije, dobile pravo glasa 1947. godine, što je bilo čak i prije nego su žene u jednoj Švicarskoj ostvarile to pravo. Mi u BiH moramo biti ponosni na tu činjenicu – kazala je Prlić za Patriju.

Preporučeno za vas:  Odluka Vlade FBiH: Od danas niže cijene goriva na pumpama

Prlić je imala i čast da govori na jednom od panela i da se obrati starijim kolegicama, parlamentarkama iz cijelog svijeta. Tema je bila osnaživanje žena kroz ekonomski razvoj, te time i uspostavljanje ekonomske stabilnosti.

– Ravnopravnost spolova se ne može ostvariti bez podrške drugog spola, bez obzira da se radilo o pravima žena ili muškaraca. Ravnopravnost spolova je jedan od 17 ciljeva UN-a o održivom razvoju. Međutim moramo biti svjesni da su zakoni i odredbe beznačajne ukoliko se ne provode – istakla je Prlić

.Autor: NAP

 

 

Lajkujte nas i Sherujte nas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*