Home / Zdravlje i život / LAKO SE SPRAVLJA,Čudesna Sassy voda: Limun i đumbir otapaju salo oko trbuha
LAKO SE SPRAVLJA,Čudesna Sassy voda: Limun i đumbir otapaju salo oko trbuha

LAKO SE SPRAVLJA,Čudesna Sassy voda: Limun i đumbir otapaju salo oko trbuha

Sassy voda odlična je za hlađenje organizma tokom vrućih ljetnih dana, a vrlo je korisna i za hidrataciju organizma tokom proljeća.

Po jednu čašu Sassy vode popijte prije svakog većeg obroka, dok ostatak možete popiti tokom dana, po potrebi. Pije se tri do pet dana, a po potrebi ponovite nakon sedam do deset dana pauze.

Sassy voda odlična je za hlađenje organizma tokom vrućih ljetnih dana, a vrlo je korisna i za hidrataciju organizma tokom proljeća. Zbog limuna i đumbira koje sadrži, potiče detoksikaciju, odnosno odličan je “čistač” organizma nakon teške zimske prehrane, te potiče probavu, kažu nutricionisti.

Dodaju kako voda s dodatkom limuna i ribanog đumbira razbija masti oko trbuha i može pomoći da skinemo višak kilograma koje smo nakupili tokom zime.

“Dijetu” Sassy vodom osmislila je američka nutricionistica Cynthia Sass u sklopu kampanje za ravan trbuh, koja tvrdi da đumbir umiruje probavni sistem i sprečava nadutost. U kombinaciji s limunom potiče sagorijevanje masti, pa uz laganiju prehranu s više povrća i voća kakvoj se okrećemo na proljeće, može pridonijeti tome da se otopi mast sa trbuha, tvrdi.

Vodu je vrlo lako napraviti  U posudu od osam čaša vode narežite jedan limun s korom na tanje kriške, s tim da ga prije treba oprati i oribati četkicom pod vodom.

Ogulite i narežite jedan svježi krastavac na tanke šnite i dodajte kašičicu svježe naribanog đumbira.

Radi boljeg okusa, u vodu možete dodati i 10 do 12 listića mente.

Vodu je dobro pripremiti navečer, ili rano ujutro, kako bi sastojci otpustili vrijedne tvari prije nego što ju počnete piti.

Otapa salo na trbuhu – 3 kg u 3 dana  Po jednu čašu tako pripremljene vode popijte prije svakog većeg obroka, dok ostatak možete popiti tokom dana, po potrebi.

Ljudi koji imaju problema sa želucem ili crijevima mogu početi i s manjom količinom Sassy vode, a treba ju piti kontinuirano tri do pet dana, a onda po potrebi opet nakon sedam do deset dana pauze.

Ova se voda ipak ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te ljudima koji imaju žučne kamence. Naime, đumbir potiče proizvodnju žuči i cirkulaciju, pa može dovesti do povišenog tlaka. Također, istraživanja su pokazala da može dovesti i do spontanog pobačaja.

S druge strane, dijabetičarima se preporučuje pojačana kontrola, jer đumbir u kombinaciji s lijekovima može pretjerano spustiti šećer u krvi i povećati rizik od hipoglikemije.

Izvor:  24 sata.hr

--
Lajkujte nas i Sherujte nas