Home / Vijesti / Lajčak: Dodik i Vučić crtaju karte, BiH će se raspasti? Da vam objasnim…
Lajčak: Dodik i Vučić crtaju karte, BiH će se raspasti? Da vam objasnim…

Lajčak: Dodik i Vučić crtaju karte, BiH će se raspasti? Da vam objasnim…

Kao ministar vanjskih i evropskih poslova, ali i predsjedavajući OSCE-a, te iznad svega kao prijatelj ove države, on se jučer sreo s nizom zvaničnika BiH, ali i međunarodne zajednice, nevladinog sektora te drugih institucija. Odgovara na pitanje boji li se raspada BiH te zašto je naša zemlja ostavljena za sami kraj procesa proširenja.

Ne bojite se raspada BiH?

– Ne! Jednostavno, to je nemoguće i neće se desiti. Ne mislim da će snage iznutra, ali i izvana dopustiti takav scenarij jer bismo se suočili s ogromnom krizom na evropskom kontinentu. Na Balkanu bi se probudili duhovi rata…

Duhovi su već tu. Dodik već crta karte, Vučić i Tači se bave preseljenjem naroda i novim granicama na Balkanu, uz podršku komesara EU… Vi ste jedan od istaknutih evropskih zvaničnika koji je snažno protiv toga…

– Upravo zato i jesam protiv. To nije evropski put za Balkan i to je otvaranje Pandorine kutije. Ne prihvatam tezu koju dijele mnogi zvaničnici, po kojoj, ako su se oni dogovorili, mi to poštujemo. Ne!

Danas je sve presedan i jedan ovakav bio bi vrlo opasan. To bi značilo i da je Evropa digla ruke od projekta evropskog Balkana.

Je li se Evropa ipak balkanizirala? I Vi ste govorili da se BiH, ali ne samo BiH, pretvara da se reformira, a EU se pretvara da vjeruje u to. Sada je račun došao na naplatu.

– Ne, ne! Podsjetit ću vas da je EU prošla kroz neki proces. Komisija na odlasku, koju vodi Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), bila je na početku stava da nema proširenja. A onda se pokazalo da je to nemoguće. Ovaj region je toliko već povezan s nama, to su žive zemlje, živi ljudi i mi ne možemo živjeti u iluziji da ćemo tamo imati proevropske vlade zauvijek ako proces proširenja nije kredibilan. Tako da ste vidjeli da se stav promijenio već napola mandata Junkerove komisije.

Imali smo samit EU – zapadni Balkan u Sofiji, ozbiljan papir Evropske komisije, predstoji nam novi samit EU – zapadni Balkan naredne godine u Hrvatskoj…

Dakle, niko ne osporava proširenje.

Ponavljam, u Luksemburgu u ponedjeljak i utorak niko nije rekao da se proširenje treba zaustaviti ili odgoditi. Većinski stav bio je da moramo imati snagu i kapacitet da paralelno rješavamo i jedno i drugo. Plus, imamo naše partnere u regionu, političare koji su svoj kredibilitet uložili u evropski put, pa i zbog njih moramo pokazati da smo kredibilni.

Ipak, treba li neki novi plan EU prema ovom regionu? Više od 20 godina se Brisel bavi nama i dojam je da ulazak u Uniju nikad nije bio dalji.

– Boljeg plana od proširenja nema! Neki eventualni novi plan značio bi da od proširenja odustajemo. Zato sam protiv novog plana, nove politike.

Proširenje je prebirokratizirano i stvarno izgleda kao put prema – nigdje.

– Proširenje zahtijeva političke odluke i birokratski proces. Nije prebirokratizirano. Pošto nije bilo političkih odluka, pa recimo i hrabrosti, u prvi plan izašli su administrativni, dakle birokratski procesi.

Međutim, proširenje nije set administrativnih mjera. To je jako politički proces.

Je li bolje primiti svih šest država odjednom ili se ipak držati principa ispunjenja kriterija?

– Da bi neko bio primljen u EU, to je odluka koju ne donosi administracija. Neko ko želi u EU, mora biti funkcionalna država, operativna u evropskom okruženju, na evropskom nivou.

Ako država to nema, njena bi se ekonomija raspala. Drugo, odlučujemo na principima konsenzusa. Ako država nema funkcionalnost, ona blokira cijelu EU.

Proces pristupanja EU znači izgradnja Unije u vlastitoj državi. Sam čin ulaska u EU je samo certifikat da imaš to što je potrebno. U EU se ne ulazi bez evropskih standarda, zakona, normi, principa funkcioniranja…

(Avaz)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error