Home / Region / Kosovskim karatistima zabranjen ulazak u Srbiju

Kosovskim karatistima zabranjen ulazak u Srbiju

--

Kosovskim karatistima, koji je trebalo da učestvuju na Evropskom prvenstvu u tom sportu od 10. – 13. maja u Novom Sadu, nije dozvoljen ulazak u Srbiju.

Predsjednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići izjavio je da je sportistima i članovima kosovske delegacije na graničnom prelazu Merdare rečeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donijelo odluku da im se ne dopusti ulazak u Srbiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Generalni sekretar i ja krenuli smo sinoć (utorak) oko 21 čas. Međutim, do 1 čas smo čekali da uđemo u Srbiju i na kraju nam nije dopušteno. Zatim smo ponovo krenuli u 5 časova ujutru autobusom sa našim sportistima. Ponovo smo vraćeni uz obrazloženje da je to odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije bez datog razloga zašto”, rekao je Krasnići, dodavši da je na prelazu bio veliki broj srpske policije i žandarmerije.

Krasnići je rekao i da takvu odluku smatra neprihvatljivom, navevši i da očekuje reakciju Evropske karate federacije.


Inače, kosovski sportisti bili su odlučni da na evropskom takmičenju nastupaju noseći državne simbole Kosova dok su u Srbiji iznošene tvrdnje da će se Kosovo takmičiti pod zastavom Evropske karate federacije.

Sa druge strane, odluku o zabrani ulaska kosovskih sportista obrazložila je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

U saopštenju se navodi da su karatisti iz Prištine vraćeni sa prelaza Merdare i da neće moći da učestvuju na Evropskom prvenstvu pošto su članovi delegacije pokušali da u dvije grupe i dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posjetama.

Tvrde i da se “manji dio delegacije sinoć (utorak uveče) pojavio na prelazu sa obilježima Kosova sa nesumljivom namjerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju”.

“Veći dio delegacije je jutros pokušao da unese obeležje i opremu sa simbolima samoproglašenog ‘Kosova'”, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju zabrane učešća sportista sa Kosova navode da prištinska strana nije na vrijeme podnijela zahtjev za dolazak i učešće delegacije, već je to učinjeno sa tri dana kašnjenja.

“Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti dio ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu”, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

U svojoj reakciji premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je ovo nedopustiv i loš akt, bez presedana u 21. vijeku, u kontekstu evropskih integracija i ne doprinosi normalizaciji odnosa dvije zemlje. Takvo djelovanje Srbije, ističe on, ukazuje da Srbije stoji iza “nacionalističkih politika konflikata i odbijanja, umjesto saradnje”.

“Povratak karatista sa Merdara kući, ne dopuštajući im da se takmiče na sportskom događaju, je flagrantno kršenje svih međunarodnih konvencija o slobodnom kretanju i predstavlja diskriminaciju na etničkoj osnovi”, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da su srpske vlasti bile obavještene na vrijeme o njihovom putovanju i da ne stoje tvrdnje da nisu informisane. U reakciji se pominje i da sporazum o najavi posjete 48 sati ranije važi za državne zvaničnike, ali ne i za sportiste.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je spriječavanje učešća kosovskih karatista ocijenio neprihvatljivim, istakavši da je to u suprotnosti sa sportskim duhom i osnovnim pravilima Međunarodne federacije karatea.

“Srbija takvim ponašanjem pokušava da politizuje i sport koji treba da ujedini narod, a ne da stvara podjele među njima”, piše u Tačijevoj reakciji na Facebooku.

Glavni pregovarač u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi kazao je da je obrazloženje Srbije o sprečavanju učešća kosovskim karatistima na Evropskom prvenstvu apsurdno.

“Nije prvi put da se ove vlasti koriste banalnim argumentima koje više liče na cirkuzantske nego državne. Siromašna je svijest države koja sport vidi kao prijetnju i koja pošalje policiju da mu se suprostavi. Takvi režimi neće zaustaviti Kosovo i sportiste. Kosovo je preživelo prijetnju, opsadu, ali danas je slobodna i nezavisna država i tako će biti zauvijek, bez obzira na otvorena protivljenja Srbije“, naveo je Avni Arifi.

Podsjetimo da je krajem maja juniorska ženska rukometna reprezentacija Srbije diskvalifikovana sa kvalifikacionog turnira za učešće na Evropskom prvenstvu zbog odluke MUP-a Srbije i Ministarstva sporta da se sportiskinje iz Srbije ne sastanu sa rukometašicama Kosova.

.https://www.fokus.ba
PODIJELI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *