Home / Vijesti / “KOLAPS MOSTARA I ČITAVE HERCEGOVINE”: Sindikat Aluminija najavljuje masovne proteste u Sarajevu

“KOLAPS MOSTARA I ČITAVE HERCEGOVINE”: Sindikat Aluminija najavljuje masovne proteste u Sarajevu

--

Na skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenika (NZS) Aluminija, koja je održana u četvrtak u Mostaru, odlučeno je kako će, ako Vlada FBiH do 15. listopada ne donese strateške odluke o spašavanju Aluminija i omogući njegov daljnji rada, djelatnici tog poduzeća, zajedno sa svojim poslovnim kooperantima, izaći na masovne prosvjede ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić podsjetio je kako Aluminij s Elektroprivredom HZHB ima ugovor o snabdijevanju električnom energijom samo do 15. oktobra, nakon čega je upitan daljnji rad mostarskog poduzeća.

 

Predstavnici Sindikata u više su navrata tražili sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, dopremijerkom Jelkom Miličević te resornim ministrom Nerminom Džindićem, no do sastanka još uvijek nije došlo, kazao je Feni Biokšić.

 

NZS Aluminija ranije je uputio apel za pomoć Vladi FBiH i predstavnicima hrvatske politike u BiH.

 

“Mostar i čitava Hercegovina dovedeni su pred totalni kolaps. Svjesni smo da će neki odmah jedva dočekati i ovo stanje Društva, kao i moguće prosvjede djelatnika preusmjeriti u neke političke igre u ovo poslijeizborno vrijeme kada znamo kakvo je. Ono što im imamo za poručiti jeste da nas samo zanima daljnji rad našeg Aluminija i očuvanje naših radnih mjesta i da ne želimo kartu u jednom smjeru”, rečeno je tada iz NZS-a.

 

Priopćenjem za javnost u srijedu se oglasila i Uprava Aluminija u kojem se navodi kako je zbog nagomilanih dugova i poskupljenja električne energije upitna budućnost te tvrtke te kako je krajnje vrijeme da se domaće vlasti sa svih razina uključe u rješavanje problema.

 

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

 

Mostarska tvornica ima 900 zaposlenika, a uzevši u obzir djelatnike Aluminijevih kooperanata u BiH i u RH, čak 40.000 ljudi ovisi o njezinu postojanju.

 

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, ukupni dug Aluminija premašio je iznos od 350 miliona KM, pri čemu oko 180 miliona KM Aluminij duguje Elektroprivredi HZHB za potrošenu električnu energiju. Kako Aluminij nije izmirio račune za struju, Elektroprivreda HZHB odbila je produžiti ugovor o isporuci električne energije.

 

Ukupne obaveze Alumija premašile su vrijednost kapitala.

 

(S.B.Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *