Jusuf Bajrakarević (drugi slijeva) FOTO: Vijesti.ba

Veliki broj boraca koji su se našli na protestima i učestvovali u blokadi saobraćajnica 28. februara bio je iz Cazina. Već 17. februara na skupu održanom u Cazinu dogovoreno je masovno učešće predstavnika boraca iz ovog grada. Na spisku koji su objavile Vijesti.ba, prijavljenih učesnika bilo je čak 250. Ovaj skup je organizovan u Cazinu, gotovo bez učešća boraca iz drugih krajiških gradova.

Upravo je u Cazinu već godinama na vlasti A-SDA koja je, nezvanična saznanja govore, pomogla u organizaciji blokada. Zvanično, ova stranka je saopćenjem za javnost dala svoju otvorenu podršku. Cazinjani su bili na gotovo svakoj barikadi, većinom u Vogošći, ali i na Ivanu, Šićkom Brodu i Blatuši.

Jedan dio njih, tvrde upućeni, ima snažn stranačku pozadinu, a iako većinom iz Cazina, tokom protesta služili su se zastavama 505. viteške brigade iz Bužima koja u Krajini ima posebnu težinu.

Stranačka pozadina ih mnoge veže za A-SDA. Među njima su i Dževad Kapić i Safet Delalić, na slici sa zastavom A-SDA, simpatizeri stranke. Safeta Delalića kao koordinatora navodi i borac Nijaz Tutić, čiju izjavu također prenosimo.

Kapić i Delalić        FOTO: VIJESTI.BA

Tutić je potvrdio i da je koordinator bio i Hasib Prošić. A Hasib Prošić, zvani Bobetko, vozač je u Vladi USK, zaposlen dok je u koaliciji na kantonalnom nivou bila A-SDA. Prošić je za proteste iskoristio produženi vikend za 1. mart, nakon čega se uredno vratio na posao u Vladi.

Interesantno, fotografije otkrivaju i da je na skupu u Cazinu održanom 17. februara učestvovao i Jusuf Bajraktarević. Bajraktarević je savjetnik gradonačelnika Cazina i ujedno predsjednika A-SDA Nermina Ogreševića.

Neki od boraca koji su prošle sedmice učestvovali u protestima i blokadi saobraćajnica u Federaciji BIH, za lokalne mediji u Krajini su ispričali svoju stranu priče.

Oni na objavljenim snimcima tvrde da su njima u mnogome manipulirali te da iza svega stoji politika.

Tako Nijaz Tutić, pripadnik 5. Korpusa i jedinice Tigrovi, navodi da je plan bio da se ide pred Parlament, ali da su ih koordinatori okrenuli na Koševu da idu u pravcu Vogošćanske petlje.

Nijaz Tutić: Tvrdi da je izmanipulisan

Istog stava su i ostali, među njima i Meho Jusić, pripadnik 3. Korpusa Armije BiH, koji kaže da su na pola puta shvatili da su usmjereni u ono što nije bila njihova ideja.

Izjava Mehe Jusića

Izjava Ibre Ćehajića

Izjava Rifata Begića