Home / Vijesti / KAKVA BRUKA, PREMIJERU RS-a USKRAĆENA AMERIČKA VIZA: Višković nije mogao da putuje u Washington na zasjedanje MMF
KAKVA BRUKA, PREMIJERU RS-a USKRAĆENA AMERIČKA VIZA: Višković nije mogao da putuje u Washington na zasjedanje MMF

KAKVA BRUKA, PREMIJERU RS-a USKRAĆENA AMERIČKA VIZA: Višković nije mogao da putuje u Washington na zasjedanje MMF

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nije otputovao na redovno Proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svjetske banke, jer mu je uskraćena viza SAD, saznaje Istinito.

Ovu informaciju pokušali smo da provjerimo u Ambasadi SAD u Sarajevu, ali nam je rečeno da “ne komentarišu pojedinačne zahtjeve za izdavanje viza”.

Delegaciju Republike Srpske koja je juče otputovala u Vašington čine Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija za upravljanjem dugom, Željko Đurić šef kabineta predsjednika Vlade RS i savjetnik premijera za finansije Dalibor Tomaš.

Redovno Proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svjetske banke počinje danas u Vašingtonu i traje do 14. aprila. U pitanju su redovne konsultacije po članu IV Statuta MMF obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Tokom Proljećnog zasjedanja biće održani sastanci savjetodavnih organa MMF-a i Grupacije Svetske banke: Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasjedanja savjetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svjetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova.

Očekuje se da u fokusu bude diskusija o mjerama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi, a razmotriće se i načini zajedničkog rješavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovaraće se i o primjeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savjetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica.

Na Proljećnom zasjedanju biće predstavljen i ostvareni napredak u postizanju Održivih razvojnih ciljeva, a biće i riječi o aktuelnom Globalnom ekonomskom kontekstu.

.BOLJA BOSNA 

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error