Home / Vijesti / I HRVATSKA NAKON ALBANIJE ZALIJEPILA ŠAMAR DODIKU: Na samit SEECP-a ne dolaze ni predsjednica Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković
I HRVATSKA NAKON ALBANIJE ZALIJEPILA ŠAMAR DODIKU: Na samit SEECP-a ne dolaze ni predsjednica Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković

I HRVATSKA NAKON ALBANIJE ZALIJEPILA ŠAMAR DODIKU: Na samit SEECP-a ne dolaze ni predsjednica Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković

Na Jahorini će 9. jula biti održan samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) no kako “Slobodna Bosna” doznaje osim Kosova i Albanije, koje su otkazale dolazak, na sastanku neće biti ni premijer Hrvatske Andrej Plenković a ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U BiH će stići predsjednici Turske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, te premijeri Srbije i Bugarske, a očekivao se dolazak i predsjednika ili premijera Kosova, Albanije i Hrvatske.

Za razliku od Kosova i Albanije, Hrvatska će imati svog predstavnika na samitu SEECP-a no na nižem novou nego se očekivalo.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u ponedjeljak će održati sastanak sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u poslijepodnevnim satima, dok je navečer predviđena svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Činjenica da su delegacije Prištine i Tirane otkazale učestvovanje na sastanku ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) predstavlja lošu poruku i udarac regionalnoj saradnji, ali i traži jasan odgovor Evropske unije (EU) i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Kako saznajemo, pored već najavljenog lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana, u našu zemlju stiže predsjednik Slovenije Borut Pahor koji će prisustvovati večeri, ali ne i samitu, dok će s druge strane, predsjednik Crne Gore neće prisustvovati večeri, ali će prisustvovati sastancima u utorak na Jahorini!

U našu zemlju će u pondjeljak doputovati i nedavno izabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, kojem će ovo biti prva službena posjeta BiH.

Srbiju bi na Jahorini trebala predstavljati premijerka Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Boyko Borisov.

Ranije smo objavili da je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak domaćin večere dobrodošlice za sudionike sastanka ministara vanjskih poslova Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Nakon što su delegacije Prištine i Tirane otkazale dolazak u Sarajevo, Crnadak je kazao da to predstavlja  “lošu poruku i udarac regionalnoj saradnji ali i traži jasan odgovor Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju. Crnadak nije komentiorao nedolazak predsjednice ili premijera Hrvatske Činjenica na Samit SEECP, kao ni činjencu da na Samitu neće sudjelovati ni predsjednik Slovenije Borut Pahor.

“Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP u znak solidarnosti s Kosovom”, poručio je ministar vanjskih poslova te zemlje Gent Cakaj. On je na Twitteru objavio da je “odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti”.

“Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, poručio je Cakaj.

 

Izvor: (S.B.)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error