Home / Vijesti / Doveden konj ispred zgrade OHR-a
Doveden konj ispred zgrade OHR-a

Doveden konj ispred zgrade OHR-a

Nevladina organizacija Restart upriličila je danas performans “Potkivanje” ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Stefan Blagić ,iz udruženja Restart, rekao je u izjani N1da OHR jedini može reagovati u aferi “Potkivanje”.

“OHR je trenutno jedina instanca vlasti koja može da reaguje nakon što je disciplinska komisija odbila da vodi postupak protiv Milana Tegeltije. Mislim da u ovoj državi nema pravde. Ime konja formalno nema nikakve veze da gospodinom Tegeltijom”, kazao je i dodao:

“Dajte reagujte ljudi, napravite konkretan potez. Samo tako ćete pomoći ovoj državi, u protivnom ćemo vjerovati da radite protiv interesa ove zemlje”.

Podsjetimo, riječ je o svojevrsnoj reakciji na pravosudne nelogičnosti, koje potresaju zemlju prethodnih dana. Iz organizacije poručuju da će se na ovaj način pokušati dodatno animirati OHR, odnosno visokog predstavnika Valentina Incka koji i dalje “blago reaguje na kršenje mnogobrojnih zakona”.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su reagovali iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“.

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira, na šta su reagovale brojne ambasade, OHR i OSCE poručujući predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“.

VIDEO : Performans potkivanja konja ispred zgrade OHR-a kao personifikacija sumraka pravosuđa u ovoj zemlji

Gepostet von Žurnal magazin am Samstag, 8. Juni 2019

(BN/N1)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error