Home / Zdravlje i život / Dijeta s heljdom i kefirom: Za dvije sedmice i do 7 kilograma manje
Dijeta s heljdom i kefirom: Za dvije sedmice i do 7 kilograma manje

Dijeta s heljdom i kefirom: Za dvije sedmice i do 7 kilograma manje

Dvosedmična dijeta s heljdom i kefirom novi je hit među sljedbenicima dijeta i detoks programa, prvenstveno zato jer se njome u kratko vrijeme može izgubiti dosta kilograma.

Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinirano provoditi rigorozan program dva tjedna. Zauzvrat mogu očekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma ovisi o konstituciji i metabolizmu svakog pojedinca. Heljda nije žitarica, nego voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, iako je je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao žitaricu.

Upute za dijetu

 • Heljdu možeš jesti koliko god želiš, ali bez začina, umaka i soli. Jedino možeš dodati malo sojina umaka i papra. Sol se ne preporučuje jer zadržava vodu u organizmu.
 • Priprema heljde: Jednu do tri čaše heljde (ovisno o apetitu) navečer prelij s 4 dcl kipuće vode, pusti da odstoji pet minuta i potom ju ocijedi i ponovno prelij istom količinom kipuće vode i ostavi da odstoji sve do jutra.
 • Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberi kefir s postotkom mliječne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smiješ popiti više od litre dnevno.
 • Možeš pojesti do dva komada sezonskog voća dnevno, a također možeš jesti i zeleno povrće poput prokulica, kupusa, špinata, brokule, ali bez soli i začina.
 • Možeš piti kavu i biljne čajeve, ali bez šećera i umjetnih zaslađivača. Preporučuje se redovito pijenje vode, a ukupna količina dnevno popijene tekućine zajedno s kavom i čajem ne bi trebala biti veća od tri litre.
 • Alkohol je na ovoj dijeti zabranjen.

Zašto heljda i kefir?

“Heljda je vrlo zahvalna namirnica jer je nutritivno bogata svim hranjivim tvarima i prihvatljiva je za balansiranje svakodnevnih obroka. Heljda je lakoprobavljiva, niskokalorična, ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten. Preporučuje se osobama koje imaju poteškoće s probavom jer podržava rad probavnog sustava” heljda daje i dugotrajan osjećaj sitosti u odnosu na druge žitarice jer sadrži kvalitetnije proteine te ne provocira inzulin kao što to čine žitarice poput kukuruza, prosa, riže ili pšenice.

“Od aminokiselina u heljdi su najzastupljenije arginin i lizin. Heljda sadrži i vrlo malo masnoća i puno vlakana neophodnih u svakodnevnoj prehrani. Vlakna su nužna za skidanje kilograma jer kao što smo već rekli potiču probavu i daju osjećaj sitosti te održavaju razinu šećera stabilnom”,  heljda pripada skupini alkalnih namirnica što dodatno doprinosi zdravlju, budući da mnogi pretjeruju s unosom mesa osobitu na proteinskim dijetama uslijed čega dolazi do zakiseljavanja organizma.

Nutritivne vrijednosti 100 g heljde

 • 343 kcal
 • 13, 3 g proteina
 • 71, 5 g ugljikohidrata
 • 10 g vlakana
 • 3, 4 g masti

“Kefir sadrži malo laktoze, a sadrži čak više proteina od jaja, ima čak 9 g više proteina nego jogurt. Kefir sadrži dragocjene probiotike i mnogo kalcija koji su izvrsna podrška tijekom mršavljenja i gubitka masnih naslaga naročito oko trbuha”. Nutricionistica ističe da je dobro što dijeta ipak dozvoljava određene količine voća. “Voće sadrži voćni šećer što nam tijekom dana dodatno može povećati energiju. Sve preporučene namirnice bogate su natrijem i kalijem.

U dijeti nema dodatnog soljenja hrane, čime se potiče detoksikacija i sprječava zadržavanje suvišne tekućine. No dugoročno nam je jodirana sol u umjerenim količinama neophodna za rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Ovu dijetu ne preporučujem na duge staze osobama s niskom razinom željeza, dok je za cjelokupno zdravlje važan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene”.

Dijeta se ne smije držati dulje od dva tjedna, a tijekom i nakon dijete poželjno je uzimati dodatke prehrani. Oni koji su je probali tvrde da se tijekom dijete ne gladuje i da su pravi rezultat dijete vidljiv na vagi tri do četiri dana po završetku dijete, budući da se proces čišćenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete

.https://zdravljeplus.ba/

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error

Leave a Reply