Home / Vijesti / Dečacima na Tajlandu dati konjski lekovi kako ne bi paničili: Prvi snimak iz pećine pokazuje mališane na nosilima u polusvesnom stanju (FOTO) (VIDEO)

Dečacima na Tajlandu dati konjski lekovi kako ne bi paničili: Prvi snimak iz pećine pokazuje mališane na nosilima u polusvesnom stanju (FOTO) (VIDEO)

--

Snimci koje je objavila tajlandska mornarica prikazuju kako spasioci nose šlemove i koriste konopce i gumene cevi kako bi prebacili dečake na sigurno

Ni dva dana nakon što su svi dečaci izbavljeni iz pećine na Tajlandu ne prestaje da se piše o njima, a sada se pojavio prvi snimak njihovog iznošenja iz pećine, na kom se vidi da spavaju. Mališanima je navodno dat sedativ dok su ih spasioci nosili na nosilima kroz uske prolaze pećine.

Video spasavanja, koje se završilo u utorak kada su iz pećine izvedena preostala četvorica dečaka i njihov trener, objavile su vlasti koje su sve do srede čuvale detalje operacije na Tajlandu.

Posle nekoliko dana spekulisanja, bivši ronilac tajlandskih foka otkrio je da su dečaci spavali ili su bili delimično svesni dok su išli od ronioca do ronioca u potopljenoj pećini, piše Dejli mejl.

 

Jedan ronilac iz Britanije koji je učestvovao u nezapamćenoj operaciji na Tajlandu izjavio je da je “dečacima data doza ketamina (koji se daje konjima za smirenje i koristi se kao rekreativni lek) kako bi ih smirili”.

– Neki su spavali, neki su imali prekrštene prste, ali svi su disali – rekao je komandant tajlandske mornarice Chaijananta Peranarong.

On je dodao kako je njegov posao bio da ih prenese.

– Dečaci se već bili umotani na nosilima kada smo počeli da ih iznosimo i redovno su ih pratili doktori postavljeni duž rute od jednog kilometra – istakao je komandant.

Dečace iznose na nosilima Foto: Tanjug/AP

On nije rekao da li je trener, jedina odrasla osoba koja je sa dečacima bila devet dana pre nego što su ih pronašli, bio sposoban da roni i izađe iz pećine bez pomoći.

Snimci koje je objavila tajlandska mornarica prikazuju kako spasioci, i strani i sa Tajlanda, nose šlemove i koriste konopce i gumene cevi kako bi prebacili dečake na sigurno.

U utorak su se pojavile informacije da su dečacima dati “lakši lekovi za smirenje” kako bi sprečili anksioznost tokom komplekse akcije spasavanja.

Operacija veka koja je trajala tri dana završila se uspešnim spasavanjem svih 12 članova tima i njihovog trenera.

Dečake nose kroz uske i potopljene delove pećine Foto: Tanjug/AP

Međutim, vlasti Tajlanda nisu otkrile kako su dečaci, od kojih mnogi nisu znali da plivaju, a nijedan nije znao da roni, mogli da prođu kroz uske i potopljene delove pećine, pa čak i uz podršku ronilaca.

U sredu je objavljen i prvi snimak spasenih dečaka iz bolnice, koje su roditelji mogli da vide samo kroz staklo zbog opasnosti od infekcija.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *