Home / Zdravlje i život / Čuvajte zdravlje Uz hobije će mozak duže ostati zdrav
Čuvajte zdravlje Uz hobije će mozak duže ostati zdrav

Čuvajte zdravlje Uz hobije će mozak duže ostati zdrav

Starenju je podložno ne samo naše tijelo, već i mozak.

Nažalost, ne polazi svima za rukom da sačuvaju pamćenje, jasan um i intelekt u zrelijoj dobi. Čak i kod zdrave odrasle osobe postoji prirodno pogoršanje kognitivnih funkcija. Međutim, neurofiziolozi su uvjereni da će vaš mozak da se razvija i da će u starosti biti umniji od drugih ako se ispravno hranite, vodite aktivan način života i ako posvetite određeno vrijeme pravim aktivnostima. Postoji nekoliko interesantnih i korisnih hobija za duže očuvanje mozga zdravim.

 

Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imunološki sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja vratiće vam odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da radi bolje.

 

Rad u bašti

Vrtarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak. Smanjujete nivo hormona stresa, puni vas pozitivnom energijom i čini vas ponosnim na svoja dostignuća.

 

Spremanje hrane

Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće, vode zdraviji život. Pored toga, imaju mogućnost da biraju maksimalno zdrave proizvode i uživaju u procesu kuvanja, što ima blagotvorno dejstvo na stanje mozga.

 

Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rječnik, razvija maštu, analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi sa stresom.

 

Ples

Plesanje nije samo odličan fizički trening, koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Ples je način da se postane inteligentniji, jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

 

Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada s rukama mogu se uporediti s efektom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički nervni sistem i tupe reakcije “udari ili bježi”.

 

Pisanje

Vodite dnevnik, žurnal ili bilježnicu u kojima ćete zapisivati svoje misli, ideje, ciljeve itd. To pomaže u rješavanju velikog broja problema i služi kao neka vrsta mehanizma za ublažavanje stresa.

 

Izučavanje jezika

Učenje stranog jezika učiniće vas pametnijima. Pored toga, možete komunicirati sa strancima, upoznati njihovu kulturu, što pomaže u smanjenju rizika od demencije.

 

(Vijesti.ba / NN)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error