Home / Zdravlje i život / Čuvajte srce: Ova četiri napitka odlična su za zdravlje najbitnijeg organa u našem tijelu!
Čuvajte srce: Ova četiri napitka odlična su za zdravlje najbitnijeg organa u našem tijelu!

Čuvajte srce: Ova četiri napitka odlična su za zdravlje najbitnijeg organa u našem tijelu!

Bolesti srca su dijelom genetski uslovljena, ali su takođe u velikoj mjeri preventabilna i može se uticati na to da do njih ne dođe. Ovi su napici koju mogu doprinijeti zdravlju vašeg srca.
Sok od nara
Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i poveća protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.
Crni čaj
Moćni antioksidanti u crnom čaju unaprjeđuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svjež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Zeleni čaj
Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dvije vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.
Voda
Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahtijeva da srce troši više energije da pumpa krv kroz tijelo. Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju t. povišen krvni pritisak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.
Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.
Izvor: namirnice
--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error