Home / Vijesti / Civilizacijske razlike,Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, Kolinda odaje počast ustašama
Civilizacijske razlike,Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, Kolinda odaje počast ustašama

Civilizacijske razlike,Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, Kolinda odaje počast ustašama

Danas slavimo Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, dan kad je 1945. godine službeno završen Drugi svjetski rat, bezuvjetnom kapitulacijom nacističke Njemačke. Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine.

Dok se u svim zemljama Europe 9. svibanj obilježava kao dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, već godinama predstavnici hrvatskih vlasti, Predsjednica, Sabor i Vlada ne organiziraju službene proslave koje bi na prikladan način obilježile tekovine antifašističke borbe i suprotstavljanje svim oblicima ksenofobije, rasizma, antisemitizma i netolerancije, a koje predstavljaju temelj suvremene Hrvatske.

Štoviše, upravo uoči proslave Dana Europe i Dana pobjede kada bismo se trebali sjetiti žrtava fašizma, predsjednica Grabar – Kitarović je 8. svibnja 2019., na dan oslobođenja glavnog grada Hrvatske od fašističke okupacije, posjetila spomen obilježje poginulim pripadnicima ustaške, fašističke vojske i odala im počast.

Kolinda Grabar-Kitarović u svom službenom posjetu odaje počast pripadnicima vojske čije je grobište obilježeno grbom koji nije u skladu s onim što o istom propisuju Ustav i  Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, grbom koji se dominantno koristio u vrijeme Nezavisne države hrvatske, ustaške i kvislinške tvorevine čiji je cilj i posljedica bio počinjenje masovnih zločina i gušenje ljudskih prava i sloboda.

(Vijesti.ba)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error