Home / Zdravlje i život / Celer – moćna biljka koju je dobro jesti svaki dan
Celer – moćna biljka koju je dobro jesti svaki dan

Celer – moćna biljka koju je dobro jesti svaki dan

Celer je već neko vrijeme jako popularna biljka, pogotovo u obliku soka. Donosimo vam sve razloge zašto biste ga trebali češće konzumirati.

Malo kalorija i hidratizira

Jedna velika stabljika sadrži samo 7 kalorija, ali i sadrži puno vode. Istraživanja također pokazuju da žvakanja celera smanjuje glad i pojačava oslobađanje hormona zbog kojeg se osjećamo sito.

Sadrži važne nutrijente

Celer također sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala. Vitamin A jača imunitet, zdravlje kože i očiju. Vitamin K pomaže kod zgrušavanja krvi i štiti gustoću kostiju. Ovaj vitamin potreban je za stvaranje kostiju, a manjak je povezan s većim rizikom od lomova. Kalij podržava rad srca, kontrakcije mišića i pomaže u održavanju mišićne mase. Celer također sadrži manje količine vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, magnezij i mangan.

Antioksidansi

Celer sadrži preko desetak vrsta antioksidansa i desetak moćnih protuupalnih tvari. Smatra se da ovi spojevi štite od staničnih oštećenja koja mogu dovesti do preranog starenja i različitih bolesti.

Probavni sustav

Vlakna u celeru, jedan gram po velikoj stabljici, potiču zdravlje crijeva i redovitu probavu. Također povećavaju osjećaj sitosti što je dobro za kontrolu težine.

Naslovna

Lajkujte nas i Sherujte nas