Home / Region i Svijet / BUGARI PONIZILI DAČIĆA KAO NIKO DO SAD: „Komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije je neumjesan….“
BUGARI PONIZILI DAČIĆA KAO NIKO DO SAD: „Komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije je neumjesan….“

BUGARI PONIZILI DAČIĆA KAO NIKO DO SAD: „Komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije je neumjesan….“

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske saopćilo je da je komentar šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića upućen bugarskom premijeru Bojku Borisovu neprihvatljiv i da ne odgovara očekivanjima Sofije u pogledu održavanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje.

Bugarsko ministarstvo saopćilo je na svojoj stranici na Facebooku da je taj stav danas saopšten ambasadoru Srbije u Sofiji Vladimiru Ćurgusu, koji je pozvan na razgovor po nalogu ministrice vanjskih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve.

U saopćenju bugarskog ministarstva navodi se da je u razgovoru s Ćurgusom “istaknuto da je na sastanku u Poznanju bugarski premijer govorio kao evropski političar, a da je komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije neumjesan”.

U razgovoru s Ćurgusom, kako se navodi, “naglašena je uloga Bugarske u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, a naročito Srbije”.

Na sastanku je pokrenuto pitanje i naknadne Dačićeve izjave date Tanjugu, a Bugarska je izrazila očekivanje da se takve izjave neće ponoviti u budućnosti, dodaje se u saopštenju.

 

http://eportals.info
--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error