Home / Region i Svijet / Bošnjaci Amerike i Kanade: 9. januar proglasiti Danom sjećanja na genocid!
Bošnjaci Amerike i Kanade: 9. januar proglasiti Danom sjećanja na genocid!

Bošnjaci Amerike i Kanade: 9. januar proglasiti Danom sjećanja na genocid!

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida iz Kanade i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju u saradnji sa, kako su istakli, velikim brojem bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi, patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini (BiH), te uz podršku američkih i kanadskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, donijeli su Deklaraciju američkih i kanadskih Bošnjaka o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH, javlja Anadolija.

bosnjaci-amerike-i-kanade-9-januar-proglasiti-danom-sjecanja-na-genocid
Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora

Deklaracija je, kako je potvrđeno, donesena na centralnoj Akademiji povodom obilježavanja 9. januara Dana početka genocida nad građanima BiH održane u Torontu u Kanadi.

Deklaracija je, kako je istaknuto donesena, ”polazeći od jedinstveno iskazane volje sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, imajući u vidu da je privremeno okupiran dio države BiH genocidni”.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, 9. januar, kako je istaknuto, proglašavaju Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima.

”Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Sjevernoamerički Bošnjaci nikada neće prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni BiH i nad njenim građanima”, ističe se u Deklaraciji.

U šest tačaka Deklaracije se navodi da je srpski velikodržavni, nacionalistički projekt još stvarnost.

”Devetog januara 1992. godine izvršena je ustavno-pravna agresija na Republiku BiH. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike BiH”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na BiH od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad BiH i Bošnjacima. Formirani su koncentracioni logori smrti za mućenja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara”, navodi se, uz ostalo, u Deklaraciji, te dodaje da je 9. januara ”počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu međunarodno priznate države BiH”.

S obzirom na brojne činjenice koje je potvrdio i Haški tribunal (ICTY) i Međunarodni sud pravde (MSP) da su se na teritoriji BiH, odnosno Srebrenice desili brojni zločini i genocid, prihvaćena je inicijativa Instituta za istraživanje genocida iz Kanade da se svake godine 9. januar u svim gradovima u Sjevernoj Americi, gdje postoje bošnjačke organizacije i zajednice, organiziraju prigodne akademije na kojima će govoriti o genocidu BiH.

”S tim u vezi pozivamo sva bošnjačka i bosanskohercegovačka udruženja u Sjevernoj Americi da se uključe u ove aktivnosti. Pozivamo sve patriotske organizacije u cijeloj dijaspori i BiH da prihvate ovu inicijativu. Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na BiH izvršena agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid, da su ga počinile institucije entiteta Republike Srpske, koja je osnovana devetog januara i koja taj datum i zvanično obilježava kao svoj dan”, navedeno je u Deklaraciji.

09.01.2014. | PIŠE: ANADOLIJA

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error