Home / Vijesti / BILJKA SA NEVJEROVATNO LJEKOVITIM SVOJSTVIMA
BILJKA SA NEVJEROVATNO LJEKOVITIM SVOJSTVIMA

BILJKA SA NEVJEROVATNO LJEKOVITIM SVOJSTVIMA

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je porijeklom iz Azije, a u prirodi je se može naći u Japanu, Burmi i Kini. U Evropu je došla oko 15-tog vijeka, a danas se uzgaja u toplijim predjelima širom cijelog svijeta.

Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju prijatan i sladak ukus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen te danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, ukusom i veličinom ploda, piše “Kućni lekar“…

Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udjelom ugljenih hidrata važnih za varenje. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.

Svjež plod i njegov sok su izuzetno ljekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala crijeva, hemoroidi te razne bolesti želudca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje odličan je i kod ublažavanja visokog pritiska, bolesti jetre i žuči, jačanja imuniteta i bolesti nerava zbog svog umirujućeg djelovanja. Suvo zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronhija i suhog kašlja ako se uzima samljeven u prašak.

Plod ove biljke može se iskoristiti u ljekovite svrhe i na drugi način osim kao svježi plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimiće spolja bijelu boju i na taj način poprimiti nova ljekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crijevima, za liječenje kašlja i visokih tjelesnih temperatura, te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

(Preuzeto sa: haber.ba)

--
Lajkujte nas i Sherujte nas
error