Home / Vijesti / Bildt izazvao žestoke reakcije: Građani BiH vas preziru
Bildt izazvao žestoke reakcije: Građani BiH vas preziru

Bildt izazvao žestoke reakcije: Građani BiH vas preziru

SARAJEVO, (Patria) – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt izazvao je žestoke reakcije korisnika društvene mreže Twitter zbog objave jedne stare fotografije Sarajeva.

Bildt je objavio fotografiju na kojoj se vide prekrivene bosanske žene, a uz sliku je stavio komentar: “Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je bilo Sarajevo prije više od stoljeća”.

Njegov komentar izazvao je brojne reakcije. Mnogi su ovog švedskog diplomatu zasuli fotografijama iz ratnog perioda na kojima se vidi kako se opija i vrijeme provodi u društvu ratnih zločinaca Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Biljane Plavšić, a neki su ga starim fotografijama iz Švedske podsjetili da ni Švedska nije uvijek bila ovakva kakva je danas. Također, objavljena je i slika na kojoj se vidi Bildtova supruga Ana u društvu pripadnika Vojske RS-a.

Fotografija Sarajeva koju je objavio Carl Bildt

Otvoreno pismo Carlu Bildtu uputio je Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u kojem ga podsjeća na njegovu ratnu prošlost.

“Gospodine Carl Bildt,

Vaša kontinuirana antibosanska kampanja koja je počela još u vremenu kadaje državi BiH bilo najteže, u vremenu agresije i genocida, u kojoj ste kaoposebni izaslanik EU i UN, podržavali ratnog zločinca Slobodana Miloševića,je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike iprakse, koja ima anticivilizacijski, antidemokratski i neljudski karakter.

Vi ste jedan od plačenih vođa te srpske velikodržavne ideologije, koja imacilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države BiH iposebno bošnjačkog naroda. Ali trebate znati da je prošlo vrijemevelikosrpske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnijepodvale i laži. Nazivajući žrtve genocida u Srebrenici ‘ratnimzarobljenicima’, vi ste zapravo pokazali svu nemoralnost EU i UN.

Bildtova supruga s vojnicima RS-a

Svrstavajući se na stranu agresora i zločinaca sastali ste se sveganekoliko dana nakon genocida u Srebrenici s ratnim zločincem RatkomMladićem u Dobanovcma. Nije vam uspio pokušaj skrivanja istine o največemzločinu poslije holokausta u Evropi. Vi ste primjer kontinuiranog iagresivnog kidisanja na državu BiH. Ali trebate znati da je BiH ostaladržavna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest.

Za razliku odsvojih susjeda BiH je imala najdublju državnu i društvenu sloboduzahvaljujući svome historijskom trajanju. Zato je teško zamiliti idejuEvrope poslije zločina agresije i genocida na BiH, zločina koji su dubinubosanske slobode sveli na vaš prezir države BiH sa potpunom disolucijombosanskog društva u kome žrtva, a prva žrtva je bosanskohercegovačka država, i dalje nije došla do istine i pravde.

BiH je stoljećima svjedočilada se može u miru živjeti sa različitostima i to vama najviše smeta. Kaošto su se patriote u i van BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskomrušilačkom Levijatanu, tako će se i dans suprostaviti vama i sličnim vamakoji debelo zarađujete radeći protiv jedne evropske države čiji društvenimodus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju.

Računajte na one kojise neće odreći svoje države, BiH, njene historije, kulture, tradicije,jezika, njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta,političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti.

Vaša kontinuiranaantibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi i građani vas preziru”, poručio je Ramić Bildtu.

,http://nap.ba

--
Lajkujte nas i Sherujte nas